Vendeltiden kickstartade vikingatiden

Spela avsnitt
En av Torslundaplåtarna från Vendeltiden.

Vendeltiden (år 550-800 e kr) inleddes med en klimatkatastrof i mörker i de isländska sagorna känd som fimbulvintern. Samtidigt lades grunden för det mesta vi förknippar med vikingatiden: som långväga handelsrutter österut, segelskepp, tidiga städer som Birka, samt en storskalig exploatering av norra Skandinaviens resurser.

Varken vendeltiden eller vikingatiden var kaos. Istället träder ett organiserat samhälle fram där storskalig jakt organiserades, tjära tillverkades i nästan industriell skala och långväga handelsförbindelser etablerades över väldiga områden.

I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med författaren och arkeologen Kristina Ekero Eriksson om vendeltiden. Hon är aktuell med boken Vikingatidens vagga.

Vikingarna som plundrade Europa skilde sig inte särskilt mycket från folken de hemsökte.

Germanfolken kring Nordsjön och Östersjön delade samma kultur sedan århundraden. Den största skillnaden var att vendeltidens och vikingatidens nordbor var hedningar, medan germanerna på kontinenten och Britannien var kristna. Språkligt förstod de varandra.

Redan före vikingatiden bedrev nordborna egen handel som gjorde det möjligt med ett liv i lyx för eliten. Skandinaverna byggde allt bättre båtar och kom med tiden att börja utnyttja segel när resorna blev allt längre för att sälja pälsar och tjära.

Vikingatiden inleds med anfallet på klostret Lindisfarne år 793 i Britannien. Men vikingarnas härjningståg är, enligt Vikingatidens vagga, troligen resultatet av en allt starkare kungamakt i Norden än kaos. De nordiska kungarna och hövdingarna kunde kontrollera handeln och gjorde det svårare för att plundra den lokala handeln i Norden. Därför vändes blickarna ut mot Britannien och kontinenten för rikedom.

Lyssna också på Gamla Uppsalas hemligheter avkodade och Vikingarnas episka världsresor.

Bild: En av Torslundaplåtarna från Vendeltiden. Bronsplåt med upphöjda bilder för pressning av tunt bronsbleck, funnen på Björnhovda i Torslunda socken, Öland i en gravhög. Figuren till vänster föreställer eventuellt Oden och figuren till höger en bärsärk eller ulvhedin. Oscar Montelius, Om lifvet i Sverige under hednatiden (Stockholm 1905) s.98 Public Domain.

Musik: Voyage To America av Humans Win (formerly Lance Conrad), Soundblock Audio

Presenteras av

Urban Lindstedt är journalist och poddare med ett stort intresse för historia.

Mer av denna podcast

Historia Nu
Avsnitt 181
%d bloggare gillar detta: