Kungar har länge varit en central del av både historieforskningen och populärhistoria. Men vilka kungar är svenska folket mest intresserade av? Historia Nu har analyserat vilka kungar som är de mest eftersökta i Google.

Och vid sidan om topplistan hittar vi orättvist bortglömda kungar. Och vi diskuterar vem som är Sveriges bästa kung och naturligtvis Sveriges sämsta kung. Och vilka kungar i regentlängden har egentligen inte funnits.

I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med Erik Petersson är historiker och författare som är aktuell med boken Karl IX – Kampen om kronan.

Populäraste kungarna på Google

 1. Gustav Vasa
 2. Drottning Kristina
 3. Karl XII
 4. Carl XVI Gustaf
 5. Gustav II Adolf
 6. Gustav III
 7. Karl XI
 8. Adolf Fredrik
 9. Erik XIV
 10. Gustaf VI Adolf
 11. Karl XV
 12. Ulrika Eleonora
 13. Magnus Ladulås
 14. Oscar I
 15. Drottning Margareta
 16. Karl IX
 17. Karl XIV Johan
 18. Magnus Eriksson
 19. Gustav V
 20. Johan III

Källa: SEM Rush, 210609

Musik: Kungssången med Johan Forsell, public domain.

Bild: Färglitografi, inramat kistebrev, ”Sveriges regenter från Gustav Wasa till närvarande tid”. Från Gustaf Vasa till Oskar I. Tryckt hos P. A. Huldberg Stockholm 1844-57. Från Hönebäck i Björkviks socken.

Kistebrev var enklare tryck med religiöst, historiskt eller skämtsamt allegoriskt innehåll. De var avsedda för insidan av locket på allmogens kistor och kunde även sättas upp som tavlor på väggen. Namnet kistebrev är en senare beteckning för dessa enklare grafiska blad.

Presenteras av

Urban Lindstedt är journalist och poddare med ett stort intresse för historia.

Mer av denna podcast

Historia Nu
Avsnitt 186
%d bloggare gillar detta: