När världen öppnade sig för vikingarna

Spela avsnitt
Vikingar Historia Nu

Vikingarna träder fram i historien den 8 juni år 793 när nordmän plundrar det engelska klostret Lindisfarne. Under nästan tre sekel skulle skandinaver resa, härja, handla och ta tjänst hos utländska kejsare. De styr över England, Kiev och Normandie.

Vikingarna träder in i ett sammanhang. De utnyttjar svaghet hos härskarna för att kräva enorma tributer. De bosätter sig i England, Normandie och Kiev. De reser ända till Amerika och Bagdad. De inspirerar andra med sin stil och de kommer med tiden att påverkas av den kristna europeiska kulturen.

I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med Anna Lihammer, arkeolog och författare, samt Ted Hesselbom, museichef på Sigtuna museum. De är aktuella med boken Vikingatider – När världen öppnades.

Vikingarna fortsätter att fascinera oss och vi får en allt bättre bild av människorna under vikingatiden när vi kan frigöra oss från 1800-talets viking som mejslades fram i en tid av nationell revanschlust och borgerliga ideal.

Vikingarna lämnade spår efter sig över hela den kända och okända världen. De samlade på föremål ända bortifrån Swatdalen i dagens Afghanistan. Och när de slutligen kristnades blev de ännu mer en del av den värld de gjort till sin.

Bild: Vikingaarmada av Edward Moran, olja på duk, 18 x 26 tum, The Knohl Collection, Wikipedia, Public Domain.

Musik: Voyage To America av Humans Win, Storyblocks Audio.

Lyssna också på Därför uppstod myterna om vikingen.

Klippare: Emanuel Lehtonen

Presenteras av

Urban Lindstedt är journalist och poddare med ett stort intresse för historia.

Mer av denna podcast

Historia Nu
Avsnitt 286
%d bloggare gillar detta: