När glädjen i drickandet lagstiftades bort

Spela avsnitt
Svensk alkoholpolitik

Sverige införde en av Europas mest restriktiva alkoholpolitik under den första hälften av 1900-talet. Så sent som 1955 kunde svenskar förvägras rätten att handla alkohol på systembolag efter anonyma tips, utan möjlighet till att överklaga beslutet till en högre instans. Samma regelverk gav arbetare med motbok en snålare tilldelning av alkohol än direktörer. Och kvinnor fick en mindre tilldelning än män, medan arbetslösa, unga män, gifta kvinnor och hushållerskor helt förvägrades motbok.

På de statliga monopol tredjeklassrestaurangerna var den tillåtna mängden två vita och en brun med krav på att äta – två snapsar brännvin och en konjak. Uppfinningsrikedomen var stor för att komma runt begränsningarna – samtidigt utarmades krogsverige till en plats för superi och dålig mat.

I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Mattias Svensson, författare och ledarskribent på SvD som skrivit boken Så roligt ska vi inte ha det – En historia om svensk alkoholpolitik.

År 1917 infördes ransonering av sprit på grund av livsmedelsbrist under första världskriget. Läkaren Ivan Bratt lyckades som entreprenör och politiker att stegvis skapa ett system där det offentliga ägde och kontrollerade all spritförsäljning från import och tillverkning till offentligt ägda restauranger och detaljhandel. Efter att totalförbudsvännerna knappt förlorade en folkomröstning om alkoholens vara eller icke-vara 1922 infördes det så kallade brattsystemet i hela landet.

En kontrollbyråkrati växte fram där en begränsad mängd sprit bara gick att köpa med en motbok och där arbetare fick en längre tilldelning än direktörer och där kvinnor fick en mindre tilldelning än män. Om någon tilldelning alls. En indragen motbok på grund av anonyma tips gick inte att överklaga i högre instans. Ett system som kom att gälla ända fram till 1955.

Under 1960- och 1970-talet intensifierades debatten om svensk alkoholpolitik. Kritiker menade att restriktionerna på alkoholkonsumtionen var alltför hårda och att de inte längre hade någon effekt på alkoholkonsumtionen. Samtidigt ökade antalet illegal alkoholförsäljning och smuggling. Men det är egentligen först med EG-medlemskapet 1995 som svenska alkoholrestriktioner närmar sig Europa.

Lyssna också på Sveriges bryggeriers historia – utan konkurrensen mot Prippsmonopolet.

Bild: Kvinnlig expedit vid ett Stockholmssystem (nuvarande Systembolaget) stämplar och kontrollerar en motbok, Stockholms digitala stadsmuseum, Fotograf: Ransell, Karl, Svenska Dagbladet. Stockholms stadsmuseum, Mellan 1928 och 1934. Public Domain, Internet archive.

Musik: Fest hos Gustafssons av Kalle Namdeman, Odeon (19094-A), 1924, Internet Archive, Public Domain.

Klippare: Emanuel Lehtonen

Presenteras av

Urban Lindstedt är journalist och poddare med ett stort intresse för historia.

Mer av denna podcast

Historia Nu
Avsnitt 280
%d bloggare gillar detta: