Den ryska ockupationen av övre Norrland år 1809

Spela avsnitt
Slaget vid Ratan 1809

Den 25 mars år 1809 invaderar ryska trupper Övre Norrbotten för att sätta press på Sverige att ge upp Finland. Först i november samma år lämnade de sista ryska soldaterna Sverige var på ockupationen av svenskt territorium upphörde.

Under ockupationen får civilbefolkning utstå tvångsrekvieringen av mat, foder och boskap. Dessutom följer dödliga sjukdomar i både den svenska och de utländska truppernas spår. Men ockupationen blev trots allt relativt mild.

I avsnitt 123 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med den kända journalisten K-G Bergström som är aktuell med boken Nöd och död – Den ryska ockupationen i norr 1809. Han är själv född i en by utanför Kalix, som låg i ockupationsområdet.

Ryssland hade anfallit Finland, som varit en del av Sverige sedan medeltiden, utan krigsförklaring i den 21 februari 1808 och erövrat hela Finland. Enligt stilleståndsavtalet som slöts i november samma år tvingades Sverige dra sig tillbaka bakom Kemi älv.

Hela Sveriges framtid låg vågskålen år 1809 när kung Gustav IV Adolf den 13 mars avsattes i en statskupp och den ryska armén sade upp den vapenvila som rådde i kriget mot Sverige. Ryska trupper invaderade svenskt fastland och den 25 mars kapitulerade den svaga svenska armén i Kalix.

Detta blev starten för den ryska ockupationen i Övre Norrbotten. För civilbefolkningen i norr blev 1809 ett nödens och dödens år. Sjukdomar, fattigdom och hunger drabbade många.

Bild: Slaget vid Ratan

Musiken: Björneborgarnas marsch av Runeberg, Johan Ludvig (san.);Carlsson, Bengt (joht.) Framförd av Muntra Musikanter,1928, Public Domain

Presenteras av

Urban Lindstedt är journalist och poddare med ett stort intresse för historia.

Mer av denna podcast

Historia Nu
Avsnitt 123
%d bloggare gillar detta: