Slagskeppens korta stålbeskodda historia

Spela avsnitt
HMS Dreadnought

Under perioden från mitten av 1800-talet fram till andra världskriget dominerade de stora slagskeppen den marina krigföringen. Slagskeppen var enorma artilleriplattformar av stål som byggdes till alla de stora örlogsflottorna i världen.

Stora ekonomiska resurser plöjdes ner i det ena skeppsprojektet efter det andra i en ständig kapplöpning om att bygga snabbare, allt tyngre bestyckade och bepansrade slagskepp. Men varför satsade man på dessa stora slagskepp? Vilka idéer låg bakom? Vilken roll kom slagskeppen att spela i krigföring? Och varför försvann de från världshaven efter andra världskriget?

I avsnitt 21 av Militärhistoriepodden pratar historikern Martin Hårdstedt och idehistorikern Peter Bennesved om de stora slagskeppens tidevarv. Både Martin och Peter var som unga mycket fascinerade av slagskeppen och deras historia.

 Slagskeppen kom att spela en betydelsefull roll i det sena 1800-talet strategiska tänkande och i utrikespolitiken. För den främsta sjöfartsnationen Storbritannien var örlogsflottan och slagskeppen livsviktiga. Inför första världskriget utmanade Tyskland britternas ställning och under andra världskriget var det Japan som tog upp kampen med britter och amerikanare. Vem minns inte de otroliga japanska slagskeppen Yamato och Mushashi – de största som någonsin byggts?

Bild: Det brittiska slagskeppet HMS Dreadnought (1906), Wikipedia, Public Domain

Presenteras av
Martin Hårdstedt
Presenteras av
1 kommentar
  • Trevligt avsnitt om Slagskeppshistoria! En kommentar rörande kryssaren HMS Göta Lejon som nämns i podreportaget. Den höggs mycket riktigt upp, men hamnade innan dess i Chiles flotta (t o m 1984) efter försäljning dit. Pansarskeppet HMS Oscar II fungerade som skyddstjänstövningsplattform t o m 70-talet och några av GV’s kanoner i Kalixlinjen. Det hade varit intressant (kommande avsnitt? ) att höra ert resonemang kring Sverigeskeppens betydelse inför/under andra världskriget (dvs vilken avskräckande(?) betydelse de kan ha haft i tyskarnas interventionsplaner om de hade anfallit oss).

Mer av denna podcast

Historia Nu
Avsnitt 21
%d bloggare gillar detta: