Munkar och missionärer – när irländarna gjorde medeltiden ljusare

Spela avsnitt

I historien om den påstått mörka medeltiden finns ett tydligt korn av intellektuellt ljus – Irland. Genom ett avancerat och unikt klostersystem höll de delar av antiken vid liv medan resten av Europa pressades hårt av utomeuropeiska imperier. 

De irländska klostren var utomordentliga utbildningscentrum dit högt uppsatta reste för att lära sig. Till skillnad från många andra kloster behövde man inte tillägna det hela sitt liv. 

I detta avsnitt av En oväntad historia samtalar sommarvikarierna och historiepoddarna Aron Schuurman och Viktor Wallén om den irländska medeltiden. De tar fasta på fascinerande missionärer som både hjälper Karl den store och möter odjur i Loch Ness. 

Perioden mellan Västroms kollaps under 400-, och 500-talet samt Karl den stores karolingiska renässans runt år 800 betecknas ibland som den mörka medeltiden. Den karolingiska renässansen innebar att språk och kultur från Västrom fick ett uppsving i Västeuropa. 

Den karolingiska renässansen var i hög grad beroende av ett system som bevarat latin och västromersk skola sedan Västroms kollaps. Ett sådant system fanns under den tidiga medeltiden på Irland. 

I medeltidens Irland gick vissa munkar i frivillig exil för att missionera på andra platser. En av dessa var den inflytelserika Columbanus. Tack vare Columbanus uppfördes många nya kloster i dagens Frankrike och Italien, vilket bidrog till den karolingiska renässansen.

Litteraturtips:
Ó. Cróinín Dáibhí: Early Medieval Ireland. Taylor and Francis, 2016. 
T. M. Charles-Edward: Early Christian Ireland. Cambridge University Press, 2000.

Bild: Glasmålning av Columbanus i Bobbioklostrets krypta. Bobbioklostret ligger i norra Italien och grundades av Columbanus. Upphovsperson okänd. Wikipedia, Public Domain. 

Lyssna också på Sveriges kristnande – Var Ansgar verkligen först?

Klippare: Aron Schuurman

Presenteras av
Profilbild
Presenteras av

Mer av denna podcast

Historia Nu
Avsnitt 66
%d bloggare gillar detta: