Hotet inifrån – McCarthyism och den andra röda faran

Spela avsnitt

McCarthyismen var en politisk rörelse som skulle avslöja de kommunister som infiltrerat den amerikanska staten. I enad kraft var det FBI och senator Joseph McCarthy som var drivande. 

Under 1940- och 50-talet gick McCarthyismen på högvarv i USA. Ganska snart skulle frågan väckas hur mycket belägg McCarthy hade för sina påståenden och hur befogad den nationella masshysterin egentligen var. 

I detta avsnitt av En oväntad historia samtalar sommarvikarierna och historiepoddarna Aron Schuurman och Viktor Wallén om den andra röda faran. De följer dess grunder, när skräcken för kommunister övergick i en häxjakt och när den kulminerade i en ökänd avrättning av makarna Rosenberg.

Efter ryska revolutionen 1917 inleddes en period i amerikansk historia som kallas den röda faran. Den präglades av stora strejker och organisering i utpräglade vänsterpartier. Oron för att en revolution skulle äga rum även i USA var påtaglig. 

Efter andra världskriget hade Sovjetunionen blivit en industriell stormakt som aktivt påverkade världspolitiken. Med det väcktes oron återigen och den andra röda faran var ett faktum. 

Från slutet av andra världskriget fram till 1960-talet bidrog bland andra FBI och USA:s försvarsdepartement till att hålla oron vid liv. Aron och Viktor låter den klassiska kortfilmen Red Nightmare från 1962 representera sin samtid.

Litteraturtips:
Jacob Wiberg: Sing-Sing, 1953. Populär historia, 2006. 
Ted Morgan: Reds. McCarthyism in twentieth-century America. Random House Trade Paperbacks, 2003.
Wilhelm Agrell: FBI – brottslighetens främsta fiende. Populär historia, 2008. 

Bild: Julius och Ethel Rosenberg, separade av ståltrådsstängsel medan de lämnar U.S Court House efter att av en jury ha bedömts skyldiga. Fotografi av Roger Higgins, fotograf för ”New York World-Telegram and the Sun”, från 1951. Wikipedia, Public Domain.

Lyssna också på James Bond och kalla kriget

Klippare: Aron Schuurman

Presenteras av
Profilbild
Presenteras av

Mer av denna podcast

Historia Nu
Avsnitt 65
%d bloggare gillar detta: