India Pale Ales bittra koloniala historia

Spela avsnitt
IPA - India Pale Ale

IPA eller India Pale Ale är en bitter men relativt ljus ölsort som på senare år har tagit världen med storm. Det är ett öl med pondus och en unik profil, till råga på allt välsignat med en fyllig historia som på intressant vis flyter ihop med de inledande faserna av britternas koloniala expansion i Asien.

Prototypen till det numera världskända ölet togs fram under andra halvan av 1700-talet av en bryggare i London vid namn George Hodgson. Det var ett osedvanligt välhumlat och smakrikt öl, framställt för Ostindiska kompaniets utsända i Indien, som suktade efter varor från hemmafronten – inte minst brittisk öl, i stora mängder, som skeppades över världshaven ombord på så kallade Ostindienfarare.   

I detta avsnitt av podden En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om det koloniala ölets fascinerande historia. De konstaterar att IPA började som en improviserad lösning på ett transportmässigt problem, men att det förädlades och uppnådde fulländning genom den ganska osannolika kombinationen av mänsklig girighet, mineralrikt vatten och skuggan av Napoleon Bonaparte.

De berör också de mörkare och tvivelaktiga sidorna av britternas närvaro i Indien, vilka också är en del av IPA-ölets historia. Även om det i dag är både trendigt och raffinerat – och kan återfinnas en masse på Systembolaget likaväl som ICA – så ingår det i ett historiskt sammanhang som för många människor är långt mer bittert än själva smaken på ölet.   

Bild: Bow Brewery 1827, Public Domain.

Lyssna också på Sveriges bryggeriers historia och Det brittiska imperiets uppgång och fall.

Litteraturtips:

William Bostwick: The Brewer’s Tale: A History of the World According to Beer.  W. W. Norton & Company, 2014.

Martyn Cornell: “Hodgson’s Brewery, Bow and the Birth of IPA.” Brewery History: The Journal of Brewery History Society Online, 2003.

Profilbild
Presenteras av

Mer av denna podcast

Historia Nu
Avsnitt 20
%d bloggare gillar detta: