Tjetjenienkrigen – Putins första krig

Spela avsnitt
Tjetjenienkrigen

Tjetjenienkrigen fördes med osedvanlig brutalitet från båda sidor och den typen av krigföring som drabbade inte minst de civila i Tjetjenien är det vi ser i dessa dagar i det pågående kriget i Ukraina våren 2022.

Tjetjenienkrigen brukar beskrivas som två krig. Egentligen handlar det om en konflikt som mer eller mindre intensivt pågick 1994-2009. Kriget handlade inte bara om tjetjensk separatism utan lika mycket om rysk inrikespolitik. Tjetjenienkrigen bidrog till att Vladimir Putin kunde stärka sitt inflytande och sin makt.

I detta avsnitt av Militärhistoriepodden behandlar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved det våldsamma kriget i Tjetjenien. Den direkta orsaken till kriget var tjetjenernas vilja till självständighet under den tvivelaktigt valde presidenten Dubajev i samband med Sovjetunionens fall i början på 1990-talet.

1994 fattade Rysslands president Boris Jeltsin beslut om att ingripa mot tjetjenerna och tvinga dem att underkasta sig centralmakten i Moskva. Med i bilden fanns de strategiskt viktiga oljefyndigheterna i Kaukasien och anklagelser om Tjetjenien som bas för organiserad brottslighet – det senare inte helt grundlöst.

Ryssland satte in sin armé och natten mot den 1 januari 1995 inleddes anfallen mot Grosnyj. Det visade sig att ryssarna grovt missbedömt sin motståndare. Tjetjenerna lockade in de ryska anfallskolonnerna djupt in i staden och krossade sedan de ryska förbanden.

Tjetjenerna slogs med små stridsgrupper och ryssarna fångades i bakhåll utan möjlighet att använda sin eldkraft. Den ryska arméns materiel var utsliten. På en del stridsfordon gick det inta att vrida kanontornen. Slaget pågick till mars 1995 då tjetjenerna till slut efter stora insatser från rysk sida tvingades retirerade till bergen och andra mindre städer och byar. Kriget fortsatte till sommaren 1996 då Jeltsin mycket undertrycket från det kommande presidentvalet tvingades få ett slut på kriget. Vi det laget hade Dobajev dödats av missiler och Tjetjenien låg förött.

Nya ledare tog över på den tjetjenska sidan och en våg av terrorattentat inleddes. Tjetjenska operationer inne i Dagenstan föranledde en ny start på kriget 1999. I Moskva kom Putin till makten som premiärminister – senare president. Under Putins ledning invaderades Tjetjenien återigen av ryska krigsmakten. Nya slag om Grosnyj utkämpades och ryssarna visade sig så småningom inse efter nya brutala misslyckanden att det var lönlöst att slåss inne i staden. I stället började man lägga staden i ruiner med artilleri och luftbombningar. Mönstret återupprepade sig igen. Tjetjenerna retirerade upp i bergen och striderna fortsatte. De sista stora slagen avslutade det reguljära kriget år 2000, men med gerillakrigföring parade med brutala terrorattentat fortsatte det tjetjenska motståndet. De mest kända terrordåden ägde rum i Moskva och Beslan 2004.

Kriget fördes av båda sidor med stor brutalitet. Krigsfångar torterades och avrättades regelmässigt. Levande ryska soldater slets sönder mellan stridsfordon och tjetjenska soldater spikades fast i tungan i ett bord. Krigsbrotten var talrika och bestialiska. Civilbefolkningen drabbades hårt och det finns siffror som antyder att så många som 160 000 människor dog under krigen i Tjetjenien av en befolkning på knappt en och en halv miljon. Ryssarna slutade i princip att använda värnpliktiga i striderna redan under Första Tjetjenienkriget. I stället blev det legosoldater som sattes in. Parallellerna med dagens krig i Ukraina är många. Tjetjenienkriget handlade om ryska maktsträvanden i sitt närområde men också Jeltsins och Putins inrikespolitiska maktspel.

Några böcker kan lyftas fram för den som vill läsa mer. Anna Politkovskaja var journalisten som mördades för sin rättframhet och har skrivet flera böcker om Tjetjenienkrigen bland annat Tjetjenien – sanningen om kriget (2002). Vera Efron har gett ut boken Kriget i Tjetjenien. Även Åsne Seierstads Ängeln i Grojny och Krigets färger av Arkadij Babtjenko är väl värda att läsa. På engelska rekommenderas om krigföringen Mark Galeottis Russias´s War i Chechenya 1994-2009.

Bild: Det tjetjenska regeringssätet i Grosnyj förstört under kriget. Foto: Mikhail Evstafiev. Some rights reserved.

Lyssna också på Ukrainakriget 2022 – när historien vänder.

Martin Hårdstedt
Presenteras av

Mer av denna podcast

Historia Nu
Avsnitt 67
%d bloggare gillar detta: