1864 – året då Sverige svek Danmark

Spela avsnitt
Dansk-tyska kriget 1864

1864 var året då Sverige svek Danmark – i nödens stund. Året dessförinnan hade den svenske kungen Karl XV lovat att ställa upp med 20 000 soldater på Danmarks sida om den komplicerade situationen i Slesvig-Holstein skulle eskalera till krig mot stormakten Preussen.

Så blev emellertid inte fallet. Då kriget bröt ut stod Danmark ensamt mot Preussen och det habsburgska kejsarriket Österrike. Kriget blev kort men intensivt och blodigt, och slutade i ett monumentalt danskt nederlag. Omkring en tredjedel av Danmarks territorium och 40 procent av befolkningen – till råga på allt de mest industrialiserade och välmående delarna av riket – övergick till Preussen och Österrike efter freden i Wien 1864.

I dagens avsnitt av En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om det danska ödesåret 1864. De fokuserar på skandinavismen och den olyckliga biroll som Sverige spelade under upptakten till kriget. De gör dessutom sitt bästa för att reda ut den så kallade ”slesvig-holsteinska frågan” – som är känd för att driva såväl studenter som professorer till vansinne.

Bild: Slaget vid Als av Wilhelm Camphausen – Deutsches Historisches Museum Berlin, Wikipedia, Public Domain.

Litteraturtips

Andreas Marklund: Skandinavismen, Karl XV och slesvigska krigen. Populär historia 2018.

Tom Buk-Sweinty: Slagtebænk Dybbøl. 18 april 1864. Gyldendal, 2008.

Klippare: Emanuel Lehtonen

Profilbild
Presenteras av

Mer av denna podcast

Historia Nu
Avsnitt 48
%d bloggare gillar detta: