Profeten Muhammed (år 570–632) var 40 år när guds ord uppenbarar sig för honom. Uppenbarelserna skulle tvinga honom och hans anhängare att lämna staden Mekka. Migrationen, hijra, blir startpunkten för den muslimska tidräkningen. I koranen beskrivs Muhammed som den sista profeten.
I de traditionella källorna framträder Muhammed som en blyg man som hellre förlåter än straffar, som är respektfull mot kvinnor samt vänlig mot djur och slavar. Det är i kampen mot de traditionella polyteisterna i Mekka som Muhammed blir en älskad och respekterad ledare, som senare har beskrivits som en perfekt människa.
I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med idéhistorikern Klas Grinell som är aktuell med biografin Muhammed.
Muhammed är den fattiga och föräldralösa pojken från Mekka som blir en framgångsrik handelsman och gifter sig med den rika änkan Khadija. Det är först när han är 40 år som guds ord uppenbaras för honom, vilket leder till långtgående konflikter med sina stamfränder i Mekka. Med tiden ska Muhammed segra över tvivlarna med både diplomatiska och militära medel fram till sin död år 632.
En teori bland akademiker är att Muhammed predikade i en existerande monoteistisk, judisk eller judisk-kristen miljö och att den rörelse som uppstod kring honom, först gradvis men framför allt efter hans död, utvecklades till en egen religion. Enligt detta perspektiv predikades Koranen för åhörare som redan hade en god förståelse för de bibliska profeterna och berättelserna.
Den tyska islamforskaren Angelika Neuwirth menar i sin analys av Koranen att islam tog form i en kultgemenskap kring syriska psalmer, judisk Talmud och andra texter med anknytning till de bibliska profeterna och berättelserna. De förändringar som sker i uppenbarelsernas riktning, från de första versernas poetiska eskatologi till de senare kapitlens sociala budskap, beror, enligt denna forskning, på att Muhammed inte bara tar på sig nya roller, utan också vänder sig till nya grupper utanför den ursprungliga trosgemenskapen.
Bild: Persisk miniatyrmålning, från 1550 e.Kr., föreställande Muhammed stigande på Burak in i himlen, en resa känd som Miraj. Detta arbete kommer från en Khamseh av Nizami. Det tillskrivs Sultan Muhammed.
Lyssna också på Jesus—en obekväm apokalyptisk profet.
Musik: Islamisk kallelse till bön, Pixabay, Creative Commons.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Referenser
Grinell, K. (2024). Muhammed. Historiska Media.
Sorgenfrei, S. (2024). Den föräldralöse pojken som grundade en världsreligion. Tidskriften Respons.
Grinell, K. (2024). Muhammed – en våldets eller förlåtelsens profet? Svenska Dagbladet.
Profeten Muhammeds liv kronologiskt
Födelse: Muhammed föddes cirka år 570 i staden Mekka i nuvarande Saudiarabien. Han tillhörde Quraish-stammen, som var en av de framstående stammarna i Mekka.
Tidigt liv: Han blev föräldralös vid ung ålder och togs om hand av sin farfar Abd al-Muttalib och senare av sin farbror Abu Talib. Som ung man arbetade han som handelsman.
Giftermål med Khadija: Vid 25 års ålder gifte sig Muhammed med Khadija, en förmögen äldre änka. Paret fick flera barn tillsammans, men endast en dotter, Fatima, överlevde till vuxen ålder.
Den första uppenbarelsen: År 610, vid 40 års ålder, mottog Muhammed sin första uppenbarelse från ängeln Gabriel i grottan Hira på berget Jabal al-Nour. Dessa uppenbarelser fortsatte i 23 år och utgör grunden för Koranen.
Predikan i Mekka: Muhammed började predika i Mekka, men mötte motstånd och förföljelse från många mekkaner, särskilt från medlemmar av sin egen stam, Quraish.
Hijra (migrationen): På grund av ökande förföljelse flyttade Muhammed och hans följeslagare år 622 till Yathrib (senare omdöpt till Medina), en händelse som markerar början på den islamiska kalendern.
Uppbyggnaden av den islamiska gemenskapen: I Medina blev Muhammed inte bara en religiös ledare utan också en politisk och militär ledare. Han slöt avtal med de lokala stammarna och andra religiösa grupper.
Slagen och konflikterna: Under de följande åren utkämpade Muhammed och hans följeslagare flera slag mot mekkanerna, inklusive det berömda Slaget vid Badr år 624, där muslimerna segrade trots att de var i underläge.
Fördraget i Hudaybiyyah: År 628 slöts ett viktigt fredsavtal, Fördraget i Hudaybiyyah, mellan muslimerna och Quraish-stammen i Mekka. Avtalet tillät muslimerna att återvända till Mekka för att utföra pilgrimsfärden året därpå.
Erövringen av Mekka: År 630 bröt Quraish avtalet, vilket ledde till att Muhammed och hans följeslagare marscherade in i Mekka utan större motstånd. Mekka erövrades och många mekkaner konverterade till islam.
De sista åren: Efter erövringen av Mekka fortsatte Muhammed att sprida islam och konsolidera sin makt över Arabiska halvön. Han genomförde sin sista pilgrimsfärd, känd som Farvälspilgrimsfärden, år 632.