Anders Chydenius – den svenska liberalismens fader och hans efterföljare

Spela avsnitt
Anders Chydenius - Den svenska liberalismens fader

De liberala idéerna fick ett stort genomslag under frihetstiden när Sverige fick världens första tryckfrihetsförordning år 1766. En av de drivande bakom reformen var den österbottniske prästen Anders Chydenius.

Upplysningsmannen Anders Chydenius kom i ett otal skrifter att presentera idéer om ett friare näringsliv och samhälle. Han kom tom att presentera en lappländsk liberal utopi utan statliga hämskor.

I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med författaren och idédebattören Johan Norberg som är aktuell med en nyutgåva av boken Den svenska liberalismen.

År 1690 presenterade den engelska filosofen John Locke idéer om individens naturliga rättigheter och äganderätten i skriften Two Treatises on Government som fick stor betydelse för framtida liberaler i Storbritannien och Sverige.

Den främsta förespråkaren för en sammanhållen liberal ideologi blev prästen och riksdagsmannen Anders Chydenius som var för radikal för sitt eget mösspartiet och uteslöts från riksdagen av sina egna.

Anders Chydenius fick se sina egna idéer om religionsfrihet förverkligade av den enväldige Gustav III, som dessutom avskaffade tryckfrihetsförordningen från 1766.

Nästa liberala våg kom som en del av statsvälvningen 1809 när Gustav IV avsattes i en oblodig kupp och med den nya författningen 1809. Men störst inflytande fick de liberala idéerna i mitten på 1860-talet när finansministern Johan August Gripenberg drev igenom frihandel, näringsfrihet och tvåkammarriksdag.

Bild: Anders Chydenius, Museiverket, CC BY 4.0

Musik: Springtime In The Meadow av Jon Presstone; Storyblocks Audio

Presenteras av

Urban Lindstedt är journalist och poddare med ett stort intresse för historia.

Mer av denna podcast

Historia Nu
Avsnitt 222
%d bloggare gillar detta: