Sverige och Finland 1809 – vad var det som hände, egentligen?

Spela avsnitt
Överlämningen av Sveaborg 1809

Sverige och Finland 1809 är historien om ett militärt nederlag av närmast bibliska dimensioner. 1809 var nämligen året då Sverige – efter ett blodigt och blixtrande intensivt försvarskrig mot en rysk invasionshär – tvingades avträda en tredjedel av rikets territorium och över en fjärdedel av befolkningen till Ryssland.

1809 var året då Finland blev ryskt – och då cirka 1 miljon finländare i ett slag förvandlades till ryska undersåtar. I över 600 år hade Sverige och Finland varit samma land, men efter ödesåret 1809 blev Sveriges östra rikshalva i stället en del av det ryska kejsardömet. Detta lade grunden för ett nationellt trauma som under stora delar av 1800-talet kom att kasta sin skugga över Sveriges politiska och militära etablissemang.

I dagens avsnitt av En oväntad historia grottar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund ner sig i den nära historiska relationen mellan Sverige och Finland, med särskilt fokus på de dramatiska händelserna kring det bistra fredsslutet i Fredrikshamn 1809. De går igenom händelseförloppet under det så kallade finska kriget 1808–1809, men talar också om chocken efteråt och vad förlusten av Finland har inneburit för svensk identitet och självförståelse – under 1800-talet och i vår egen tid.

Bild: Motivet är överlämnandet av Sveaborg (Suomenlinna) vid den svenska förlusten i Finska kriget, 1808 – 1809 års krig. Sverige förlorade då Finland till Ryssland. Påskrift: ”Svensken Öfverlemnar Sveaborg åt Hans Rysska Kj:s Magister-troppar.” Av G. Wiklund, Uppsala museets samlingar, Wikipeida, Public Domain

Litteraturtips

Martin Hårdstedt: Finska kriget 1808–1809. Historiska Media, 2022.

Henrik Berggren och Lars Trägårdh: Är svensken människa? Gemenskap och oberoende i det moderna Sverige. Nordstedts, 2006.

Klippare: Emanuel Lehtonen

Profilbild
Presenteras av
Profilbild
Presenteras av

Mer av denna podcast

Historia Nu
Avsnitt 45
%d bloggare gillar detta: